For å endre tekststørrelsen, hold Ctrl/Cmd-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske

Digitalbyrået Arego

Nettsted, nettside, hjemmeside eller webside?

30 nov
2015
Av: Silje Huglen Tillung
Kategori: Nettsteder

Vi omtaler det ulikt, men mener det samme. Nettside, nettsted, hjemmeside eller kanskje webside? Hva er den korrekte termen, og hva betyr de, egentlig?


"Vi trenger en ny hjemmeside," får vi ofte høre av kunder.

Eller: "Websiden har virkelig hjulpet bedriften vår!"

 

Kundene mener det samme, men omtaler det ulikt. For hva kalles det, egentlig? Nettside, nettsted, hjemmeside eller kanskje webside? Kjært barn har mange navn, og vi forstår hva du mener, uavhengig av hvilken term du bruker. Likevel er det interessant å se hvor store forskjeller det er hos både private og i bedrifter. Noen veksler kanskje mellom "nettside" og "nettsted", mens andre sier konstant "hjemmeside". I Arego benytter vi oss av "nettsted".

 

Et kjapt søk i Googles søkeordplanlegger viser en interessant tendens. Svært få benytter seg av den korrekte termen, "nettsted". Søk kan variere fra muntlig språk, men likevel.

 

  • Hjemmeside - 54,6%
  • Nettside - 26,2%
  • Webside - 14,2%
  • Nettsted - 4,9%

 

For å komme til bunns i hvilket ord som egentlig er det rette, benytter vi oss av Store norske leksikon:

 

"... hjemmeside brukes ofte om startsiden eller hovedsiden på et nettsted, som vanligvis består av flere hypertekstdokumenter, og flertallsformen brukes ofte om hele nettstedet ("hjemmesidene") til en person, bedrift eller organisasjon. Nettside er en mer generell betegnelse på et vilkårlig hypertekstdokument tilgjengelig på World Wide Web. Hver nettside har en unik nettadresse (URL) som spesifiserer hvor dokumentet finnes."

 

Der har vi det, altså. Nettstedet er paraplyen for alle nettsidene dine. www.arego.no er nettstedet vårt, mens www.arego.no/ta-kontakt er en av nettsidene våre. Så vet vi det - og jeg tror vi har slått det fast én gang for alle: du trenger mest sannsynlig et nytt nettsted.

Si din mening